Kamasutran rakasteluasennot tantrisesta näkökulmasta

Kama Sutrassa ja keskiaikaisissa intialaisissa eroottisissa teksteissä kuten Ananga-rangassa mainitut rakasteluasennot ovat hyödynnettävissä ja sovellettavissa tantrisessa rakastelussa, joka vie niiden potentiaalin korkeammalle henkiselle tasolle. Tantriset harjoittajat ovat todenneet tässä kuvailtujen rakasteluasentojen fyysiset ja hienovaraiset vaikutukset oman kokemuksen kautta. Jooga-asanoiden tavoin rakasteluasennot edustavat tiettyjä eleitä, jotka aktivoivat ja stimuloivat erityisellä tavalla kehon eri anatomisia osia, joilla on edelleen yhteytensä hienovaraiseen psyykkiseen rakenteeseen.

Intialaisten tekstien rakasteluasentoja ja niiden sovelluksia on olemassa lukuisia. Muun muassa Kukkiva kukka, Leveä haukotus, Indrani, Jalokivilipas, Puserrus, Kietoutuneet, Tamman temppu, Kohotus, Haukotus, Korkea Puserrus, Puolipuserrus, Bambun halkaiseminen, Varraspaisti, Rapu, Lootusasento, Käännös, Tuettu, Riippuva, Lypsylehmä ja Norsu ovat alkuperäisissä teksteissä mainittuja asentoja.

Kama Sutran mukaan rakastajien mittasuhteiden ollessa samankaltaiset ja tasapainossa tyytyväisyys ja onnellisuus on helppo saavuttaa. Tyytymättömyys puolestaan lisääntyy epäsuhdan vallitessa. Tähän perustuen rakasteluasennot ovat jaettu yhdeksään luokkaan, joista tasapainoisia on kolme ja epätasapainoisia kuusi. Tasapainoisia ovat mies/jänis – nainen/peura, mies/härkä – nainen/tamma ja mies/hevonen – nainen/elefantti. Epätasapainoisia ovat mies/jänis – nainen/tamma, mies/jänis – nainen/elefantti, mies/härkä – nainen/peura, mies/härkä – nainen/elefantti, mies/hevonen – nainen/peura ja mies/hevonen – nainen/tamma. Kama Sutran mukaan tasapainoisissa asennoissa ei ole koskaan ongelmia.

Jos rakastettusi on pienempi kuin sinä
niin valitse sellaisia asentoja
joissa hänen reitensä leviävät aivan erilleen.
Jos hän taas on hieman liian avonainen
niin käytä asentoja, joissa reidet puristuvat yhteen

Jos jäät kääpiöksi häneen verrattuna
tyydytä hänen kulta- tai hopeafalloksella.
Jos taas hyvin sovitte te toisillenne
voitte iloita kaikista asennoista
joita kahden ruumiin kaunis jooga tarjoaa.

 

Lähde: Douglas, N & Slinger, P 1979. Sexual Secrets. The Alchemy of Ecstacy. Destiny Books.
Kama Sutra. Rakkauden ja rakastelun onnesta ja iloista. Suom. Mikko Kilpi. WSOY Porvoo 1991.